1. home
  2. Recepty
  3. Kremšnyt

Kremšnyt


Příprava
60 min
Hotovo za
15 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

2
balení listového těsta, každé rozválené na rozměr plechu
3
lžíce krupicového cukru

Na náplň
1 l
mléka
120 g
kukuřičného škrobu
200 g
krupicového cukru
2
sáčky vanilkového cukru
3
vejce, bílky a žloutky zvlášť
250 g
másla, pokojové teploty
500 ml
33% smetany ke šlehání
moučkový cukr na ozdobu

Příprava

1

Předehřejte troubu na 180 °C.


2
Pláty listového těsta rozložte na dva plechy, propíchejte je vidličkou a jeden z nich rozkrájejte na čtverce (6 × 6 cm), aby se pak dobře krájely. Posypte je krupicovým cukrem a pečte 10–15 minut dozlatova.
3
Rozmíchejte v mléce škrob dohladka, přidejte 180 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr a žloutky a vše za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 2–4 minuty, stáhněte z plotny a krém přelijte do mísy.
4
Z bílků ušlehejte tuhý sníh, vmíchejte ho do horkého pudinku a povrch pudinku potáhněte potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
5
Pak vyšlehejte do pěny máslo a po lžících do něj zašlehávejte vychladlý krém.
6
Smetanu ušlehejte dotuha se zbylými 20 g krupicového cukru a 1 vanilkovým cukrem.
7
Plech vyložte pečicím papírem, na ten položte upečený plát listového těsta, rozetřete na něj rovnoměrně pudinkový krém, na něj šlehačku a čtverečky druhého plátu. Nakonec kremšnyt pocukrujte a nechte aspoň 3 hodiny nebo přes noc vychladit. Znovu pocukrujte, nakrájejte a podávejte.