Vdolky se švestkovými povidly


Příprava
20 min
Hotovo za
65 min
Obtížnost

Kategorie
  • Snídaně
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na pečená povidla
2 kg
švestek, vypeckovaných
2
lžíce octa
500 g
krupicového cukru
0.5
lžičky mleté skořice
4
lžíce rumu

Na vdolky
250 ml
mléka
65 g
krystalového cukru
0.5
kostky (20 g) droždí
500 g
polohrubé mouky
špetka soli
1
vejce a 1 žloutek
55 g
másla, rozpuštěného
olej na smažení
na ozdobu: zakysaná smetana smíchaná s vanilkovým cukrem a měkký tvaroh

Příprava

1
Začněte povidly. Předehřejte troubu na 230 °C.
2
Švestky v hlubším pekáči polijte octem, promíchejte a pečte 20–25 minut. Pak švestky rovnoměrně posypte polovinou cukru a pečte dalších 15 minut. Poté posypte zbývajícím cukrem a skořicí a pokračujte v pečení ještě 15 minut, až budou povidla správně hustá.
3
Pak vmíchejte rum. Povidla přendejte do kastrolu a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud je nespotřebujete všechna, dejte polovinu do vyvařených sklenic, navrch kápněte trochu rumu, zavíčkujte, otočte dnem nahoru a nechte tak do rána.
4
Vdolky začněte kváskem. Do misky se 100 ml vlažného mléka vsypte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechte vzejít. Prosejte do mísy mouku a sůl, přidejte zbývající cukr, vejce se žloutkem, zbylé mléko, máslo a kvásek.
5
Vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho teplou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 45–55 minut, aby zdvojnásobilo objem.
6
Pak z těsta vyválejte na pomoučněném válu plát silný 1½ cm. Větším vykrajovátkem či hrnkem vykrajujte kolečka, přikryjte je utěrkou a nechte 25 minut odpočívat.
7
V hlubší pánvi rozpalte olej. Do vdolků udělejte palcem důlek a vložte je do oleje. Jednu stranu smažte v přiklopené pánvi, druhou stranu bez poklice.
8
Vdolky potřete silně povidly a ozdobte ochucenou zakysanou smetanou a tvarohem.