Vdolky se švestkovými povidly


Příprava
20 min
Hotovo za
65 min
Obtížnost

Kategorie
  • Snídaně
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na pečená povidla
  • 2 kg
    švestek, vypeckovaných
  • 2
    lžíce octa
  • 500 g
    krupicového cukru
  • 0.5
    lžičky mleté skořice
  • 4
    lžíce rumu

Na vdolky
  • 250 ml
    mléka
  • 65 g
    krystalového cukru
  • 0.5
    kostky (20 g) droždí
  • 500 g
    polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1
    vejce a 1 žloutek
  • 55 g
    másla, rozpuštěného
  • olej na smažení
  • na ozdobu: zakysaná smetana smíchaná s vanilkovým cukrem a měkký tvaroh

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Začněte povidly. Předehřejte troubu na 230 °C.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Švestky v hlubším pekáči polijte octem, promíchejte a pečte 20–25 minut. Pak švestky rovnoměrně posypte polovinou cukru a pečte dalších 15 minut. Poté posypte zbývajícím cukrem a skořicí a pokračujte v pečení ještě 15 minut, až budou povidla správně hustá.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak vmíchejte rum. Povidla přendejte do kastrolu a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud je nespotřebujete všechna, dejte polovinu do vyvařených sklenic, navrch kápněte trochu rumu, zavíčkujte, otočte dnem nahoru a nechte tak do rána.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Vdolky začněte kváskem. Do misky se 100 ml vlažného mléka vsypte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechte vzejít. Prosejte do mísy mouku a sůl, přidejte zbývající cukr, vejce se žloutkem, zbylé mléko, máslo a kvásek.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho teplou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 45–55 minut, aby zdvojnásobilo objem.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Pak z těsta vyválejte na pomoučněném válu plát silný 1½ cm. Větším vykrajovátkem či hrnkem vykrajujte kolečka, přikryjte je utěrkou a nechte 25 minut odpočívat.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    V hlubší pánvi rozpalte olej. Do vdolků udělejte palcem důlek a vložte je do oleje. Jednu stranu smažte v přiklopené pánvi, druhou stranu bez poklice.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Vdolky potřete silně povidly a ozdobte ochucenou zakysanou smetanou a tvarohem.