Vejce Benedikt


Příprava
15 min
Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

NA HOLANDSKOU OMÁČKU
  • 150 ml
    bílého vinného octa
  • 3 kuličky
    pepře
  • hrst petrželky, nakrájená nadrobno + na ozdobu
  • 3
    žloutky, rozmíchané
  • 150 g
    másla, rozpuštěného
  • sůl a pepř + 1 lžíce citronové šťávy

NA POŠÍROVANÁ VEJCE A TOUSTY
  • 1 lžíce
    bílého vinného octa
  • 2
    vejce
  • 1 lžíce
    másla
  • 2
    housky, rozpůlené
  • 100 g
    šunky
  • barevný pepř, čerstvá bazalka a pažitka či jiné
  • bylinky na ozdobu

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Začněte holandskou omáčkou. Ocet nalijte do malého kastrůlku, přidejte kuličky pepře, hrst bylinek a vše svařte na polovinu. Přeceďte a dejte stranou.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Ve vodní lázni prošlehejte ve vhodné misce 3 žloutky se 2 lžícemi svařeného octa. Šlehejte, dokud směs nezhoustne na konzistenci pudinku. Opatrně a postupně vmíchejte rozpuštěné máslo. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Udržujte teplé.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Dejte se do pošírovaných vajec. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a vmíchejte do ní lžíci octa. Do hrnku rozklepněte jedno vejce, vodu v hrnci zamíchejte, aby vznikl vír, a vejce vložte doprostřed vzniklého víru. Vejce vařte ve vodě 2–3 minuty a pak ho děrovanou naběračkou vyjměte ven. Stejný postup opakujte se zbylým vejcem.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Na pánvi vymazané máslem opečte housky, na spodní díly položte šunku a dejte na pár minut zapéct do trouby předehřáté na 180 °C, aby šunka měla navrchu kůrčičku. Hotové dejte na talíř, na šunku položte pošírované vejce a nakonec přelijte holandskou omáčkou a ozdobte bylinkami.