1. home
  2. Recepty
  3. Koláčky

Koláčky


Příprava
90 min
Hotovo za
20 min
Obtížnost

Kategorie
  • Snídaně
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na těsto
1
kostka droždí (42 g)
250 ml
vlažného mléka
100 g
krupicového cukru
1
sáček vanilkového cukru
500 g
hladké mouky
4
žloutky + 200 ml oleje
špetka soli
strouhaná kůra z ½ citronu
2
lžíce tuzemáku
1
vejce na potírání

Na náplň
4
jemné tvarohy BONI
4
žloutky
100 g
moučkového cukru
vanilkový cukr
rozinky, namočené v tuzemáku
povidla

Na drobenku
150 g
másla
150 g
moučkového cukru
1
sáček vanilkového cukru
200 g
hladké mouky
strouhaná kůra z 1 citronu

Na potírání
2
lžíce rozpuštěného másla
2
lžíce tuzemáku

Příprava

1
Na kvásek rozdrobte droždí do misky s vlažným mlékem a trochou cukru. Do mísy robotu dejte zbývající suroviny na těsto, vlijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto.
2
Zatímco robot hněte, smíchejte suroviny na náplň kromě povidel. Totéž udělejte s drobenkou, zpracujte ji prsty do malých hrudek. Těsto nenechávejte kynout, hned z něj vytvarujte placky jako na ovocné knedlíky, vložte náplň a uzavřete.
3
Nahoře udělejte důlek, lžičkou ho naplňte povidly, potřete prošlehaným vejcem a posypte drobenkou.
4
Koláčky pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Ještě horké je potřete máslem smíchaným s tuzemákem.